Cindy is voedingsmiddelentechnoloog en wil graag solliciteren op een nieuwe baan. Ze ziet heel erg op tegen het sollicitatiegesprek. Bij eerdere sollicitaties heeft ze gemerkt dat ze wel wordt uitgenodigd voor een gesprek, maar niet wordt aangenomen voor de baan. Tijdens de gesprekken klapt ze helemaal dicht, hoe goed ze zich ook heeft voorbereid. Ze is echt de juiste kandidaat voor de baan waarop ze nu wil solliciteren. Ze heeft de juiste achtergrond, sterke referenties en een goed CV, maar ze is doodsbang dat ze opnieuw zal dichtklappen. Daarom kwam ze bij mij. “Heb je tips of trucs voor mij?”, vroeg ze. Meestal volstaat een tip of truc niet en is het goed om te kijken naar de onderliggende beperkende overtuigingen. Maar nu had ik laatst over de power pose gelezen en Cindy was de ideale persoon om te zien of deze eenvoudige gedragsaanpassing zou werken.

Er zijn veel onderzoeken naar gedaan: Mensen vormen zich in minder dan twee minuten een oordeel over je en dat beeld wordt voor het grootste deel bepaald door je non-verbale communicatie. Dus hoe goed je je ook hebt voorbereid, als je een slap handje geeft, wiebelt met je voeten of je schouders laat afhangen denkt men al snel: ’te onzeker’.

Amy Cuddy, professor Sociale Psychologie aan Harvard University, zag dit ook. Studenten in haar klas, die de meeste vragen stelden, zaten groot en rechtop in hun stoel, terwijl degenen die stil bleven, zichzelf kleiner maakten met gebogen rug en de armen en benen over elkaar. Zo bedacht zij de Power Pose. Maak jezelf gedurende twee minuten zo groot als je kunt, op een manier die prettig aanvoelt. Ga bijvoorbeeld op je tenen staan, voeten in een lichte spreidstand, armen omhoog, kin omhoog en schouders naar achteren.

Wat blijkt? Het brein maakt meer testosteron aan waardoor je zelfvertrouwen toeneemt. Ook maak je minder cortisol (stresshormoon) aan zodat je je rustiger voelt. Als je heel gesloten gaat zitten maakt je lichaam juist extra veel stresshormoon aan en daalt je testosteron niveau. De power pose is onderdeel van een grote trend in de wetenschap: ‘embodied cognition’, ofwel: lichaam en geest beïnvloeden elkaar en staan niet op zichzelf.

Wil je meer weten? Zoek op internet naar Amy Cuddy’s Ted talk van oktober 2012.

En Cindy? Hoe ging het met haar tijdens het sollicitatiegesprek? Ze heeft een goede en zelfverzekerde indruk gemaakt en de baan gekregen. Gefeliciteerd Cindy!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *